קנאה היא ביטוי של רגש, על פי רוב מורכב ושלילי כלפי יכולותיו או הצלחותיו של האחר. היא עשויה להופיע בכל מקום בו מצויים אנשים. בין היתר היא באה לביטוי גם בארגונים. היסוד שלה הוא בתפיסת ה"אני" כפחות או נעדר מסוגלות בהשוואה לאחר.
קנאה יכולה להופיע במגוון רחב של הקשרים כמו קנאה בעמית שקודם בעבודה, קנאה בתכונות אישיות, יכולות ועוד. לעיתים סביבת העבודה התחרותית, בה העובדים חווים לחץ תמידי ונדרשים לעמוד בסטנדרטים או יעדים גבוהים, עלולה לעודד גם רגשות קנאה בהצלחה של האחר, בפרט במצבים של חוסר בטחון אישי. מערכת השוואתית היא קרקע פורייה לפיתוח רגשות קנאה בעבודה. סיבה נוספת ומשמעותית היא תחושת אי צדק או חוסר הוגנות – עובדים שחווים את עצמם כמופלים לרעה במקום עבודתם מועדים לפיתוח רגשות קנאה. אפליה יכולה להופיע בצורות שונות כמו למשל אפליה מגדרית, או להופיע בחלוקת הקשב של המנהל כלפי הצוותים. לעיתים, במודע או שלא בעלי כח בארגונים מייצרים ומזינים את רגשות הקנאה.
השלכותיה של הקנאה על ביצועי הארגון בלתי נמנעים, עובד שחווה רגש של קנאה כלפי עמיתיו לעבודה יהיה פחות שבע רצון, המוטיבציה שלו להצליח נפגעת, וכן רווחתו האישית. מצב זה עשוי להשפיע גם על האווירה הכללית במקום העבודה.
רגש הקנאה מתפתח לרוב על קרקע המאפשרת או מזינה אותו כמו למשל מנגנון של השוואה בין עובדים, או העדר שקיפות והוגנות. למנהלים בפרט, ולכל עובד בארגון יכול להיות חלק בעידוד או מניעה של רגש הקנאה והשלכותיו.
לצד הקנאה המובעת כרגש שלילי והרסני, קיימת "קנאת סופרים" זו שמייצרת את אותו "מנגנון השוואה" והופכת אותו ל"מנגנון השראה", מודל לשאוף אליו.
מה אם כן הסוד המבדל בין קנאה הרסנית ל"קנאת סופרים"?
נשיב לשאלה הזו דרך התבוננת בתיאוריית ה "Mindset" של Carol Dweck.
התיאוריה מבחינה בין שני סוגים של תפיסות עולם: Fixed Mindset ו-Growth Mindset
Growth Mindset
היא תפיסת עולם של צמיחה. אנשים בעלי תפיסה זו הם אוהבי אתגרים, לומדים מכישלונות, רואים בסביבה מצליחה השראה להתפתחות. הם חווים את עצמם כמתפתחים ומשתכללים כל הזמן, כבעלי יכולות ואפשרויות. הצלחת האחר – היא הזדמנות בעבורם. הם מחפשים להיות בסביבת "מצליחנים". אפשר לומר שהמשפט המייצג אותם הוא "הכל אפשרי"
Fixed Mindset
לעומתה היא תפיסת המצב הנתון כקבוע, אנשים בעלי תפיסה זו מאמינים כי היכולות והכישורים שלהם מולדים וקבועים. הם נוטים לחשוש מכישלון ולראות בהצלחתם של אחרים איום על מעמדם ועל הערך העצמי שלהם כאשר נקודת ההשוואה היא היכולות ה"סטטיות" שלהם.
לתפיסת העולם האישית שלנו יש השפעה רחבה על הרגשות המובילים אותנו וכמובן על התוצאות.
ארגונים השואפים ליצור סביבת עבודה מקדמת הצלחה, למידה והשראה נדרשים להשקיע בפיתוח תרבות ארגונית ושיח המבוסס על תפיסת מסוגלות גבוהה.
Growth Mindset היא תפיסה שיש לה יכולת לתת מענה לתפיסת עצמי חיובית, להפוך קנאה
שהשלכותיה הרסניות ל"קנאת סופרים" ולתרבות ארגונית מצמיחה.
רגש הקנאה מקורו בתחושת "קיבעון", זיהוי של הרגש, הכרה בו, ובכאב שהוא מעלה, והגדרה של השאיפה לצמיחה שנחבאת בו, יש בכוחם לשנות את תפיסת הקיבעון ולהמירה לציר התפתחות.
בכוחם של ארגונים ומנהלים לייצר עבור עצמם ועבור הצוותים שהם מובילים סביבת עבודה תומכת ומעודדת המבוססת על ערכים של התפתחות וצמיחה.